Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

H βιταμίνη C και οι κίνδυνοι όταν λαμβάνεται σε πολύ ψηλή δόση

Η βιταμίνη C που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να την παράγει και για αυτό χρειάζεται να την προμηθεύεται από τη διατροφή.
Η βιταμίνη C ανακαλύφθηκε το 1932. Ήδη πριν από την ανακάλυψη της, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής κατάλαβαν ότι κάτι που υπάρχει στα εσπεριδοειδή φρούτα είναι σε θέση να προλαμβάνει το σκορβούτο.
Το σκορβούτο υπολογίζεται ότι σκότωσε περίπου 2 εκατομμύρια ναύτες από το 1500 έως το 1800. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν στη διατροφή τους τη βιταμίνη C εξαιτίας των μεγάλης χρονικής διάρκειας ταξιδιών τους στη θάλασσα.
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και δεν μπορεί να αποθηκεύεται στον οργανισμό μας. Για αυτό, αποβάλλεται στα ούρα οποιαδήποτε επιπρόσθετη ποσότητα της βιταμίνης C πέραν από αυτήν που χρειάζεται κάθε μέρα το σώμα σας.
Πρόκειται για μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Η βιταμίνη C έχει σημαντικές δράσεις, ιδιαίτερα για την καταπολέμηση των μολύνσεων, την ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση και συντήρηση των ιστών.
Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου που είναι απαραίτητο για υγιή οστά, δόντια, ούλη και αιμοφόρα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Βοηθά επιπλέον στην απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης από το γαστρεντερικό σύστημα. Η έλλειψη της οδηγεί σε σκορβούτο.
Υπάρχουν εξαίρετες διατροφικές πηγές από τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειάζεται ο οργανισμός μας:
  1. Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και οι χυμοί τους
  2. Φράουλες και μούρα
  3. Ακτινίδια
  4. Μαϊντανός, ντομάτες, πράσινα και κόκκινα πιπέρια, σπανάκι, μπρόκολο
  5. Δημητριακά και άλλα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με τη βιταμίνη
Οι ανάγκες σε βιταμίνη C ανέρχονται γύρω στα 90 χλγ για τους άνδρες και στα 75 χλγ για τις γυναίκες ημερησίως. Για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού ή μια μερίδα (80 γραμμάρια) από φράουλες ή μπρόκολο ή κόκκινη πιπεριά πάπρικα περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου.
Μια υγιεινή διατροφή παρέχει στον άνθρωπο την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται. Οι ποσότητες της βιταμίνης που προσλαμβάνονται πέραν από αυτή, αποβάλλεται στα ούρα.
Οι ενήλικες μπορούν να ανεχτούν μέχρι 2 γραμμάρια βιταμίνης C σε μια μέρα. Εάν δοθούν πολύ μεγάλες δόσεις τότε υπάρχουν κίνδυνοι τοξικότητας.
Στις τοξικές δράσεις των πολύ ψηλών δόσεων της βιταμίνη C περιλαμβάνονται:
  1. Διάρροια, ναυτία, εμετοί, καούρα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά
  2. Πονοκέφαλος
  3. Αϋπνία
  4. Πέτρες στους νεφρούς
  5. Συχνουρία
Είναι προτιμότερο να παίρνετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα οποιασδήποτε μορφής.
Μην παίρνετε από μόνοι σας οποιεσδήποτε βιταμίνες αλλά ρωτήστε το γιατρό σας. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δικού σας προβλήματος θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών.



www.e-syntages.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου